top of page
  • Foto van schrijverHarriët Robijn

#8 Hoe een groep grootser kan denken

Donderdagochtend, projectmeeting. De afgelopen tijd zijn jullie in het project tegen een aantal problemen aangelopen die schreeuwen om een oplossing. Vandaag komen jullie met inhoudelijke experts bij elkaar om tot oplossingen te komen. Je bent vol energie, ideeën en nieuwsgierigheid naar de ideeën van de anderen. 'Kom maar op', denk je, 'dit gaan we samen oplossen'.En toch is de meeting teleurstellend. De oplossingen zijn té eenzijdig, de verbanden worden niet genoeg zichtbaar en mensen zijn geneigd vast te houden aan hun eigen ideeën. Jullie hebben niet de oplossingen gevonden die nodig zijn, laat staan dat de vervolgstappen duidelijk zijn.


Teleurstelling dus. En stagnatie in het project. Hoe had dit anders gekund?

Door te tekenen.


In mijn blog #1 Hoe je creatieve energie na een meeting wél vasthoudt noemde ik het gezamenlijk creëren van een beeld al als manier een meeting efficiënter en energieker in te zetten. In deze blog ga ik een stapje verder.De voordelen van een getekend collectief geheugen

Een collectief geheugen is in dit geval een gemeenschappelijke herinnering aan een bepaalde gebeurtenis. Door deze herinnering vast te leggen met beeld en tekst creëer je eenduidigheid over hetgeen gezegd en gedaan is. Ik noem een paar voordelen van een getekend collectief geheugen.


1. Mensen voelen zich gewaardeerd en gezien

Het opschrijven en tekenen van ideeën op grote vellen papier zendt het signaal uit "dit is een waardevol idee". Dit zorgt ervoor dat de 'eigenaren' van de ideeën zich gewaardeerd voelen. En dit beïnvloedt de betrokkenheid van mensen op een positieve manier.
2. Het rekt de grenzen van ons brein op

Uit onderzoek blijkt dat mensen zo'n 7 stukjes informatie in hun korte termijn geheugen kunnen opslaan. Als dit korte termijn geheugen vol zit, kan iemand gewoonweg niet meer informatie opnemen. Hierdoor kan het dus gebeuren dat mensen heel erg aan hun eigen ideeën blijven vasthouden en dus niet meer open kunnen staan voor de ideeën van anderen. Wanneer hun ideeën zichtbaar zijn vastgelegd, weten mensen dat ze altijd het 'collectieve geheugen' kunnen raadplegen als ze iets vergeten. Omdat ze het niet langer hoeven te onthouden, ontstaat er ruimte in het brein om door te blijven denken.


Tekenen helpt groepen om het meest uit hun denken te halen.

3. Het nodigt uit volledig deel te nemen in een meeting

Het is belangrijk om te beseffen dat het zichtbaar een visueel collectief geheugen niet simpelweg een tool is om de uitkomsten van een bijeenkomst vast te leggen. Het is vooral een manier om deelname te stimuleren. Het nodigt uit om te discussiëren, om door te associëren op de ideeën van een ander en ideeën uit te diepen, verbanden zichtbaar te maken. Het helpt groepen om het meest uit hun denken te halen.


4. Vervolgacties bepalen wordt makkelijker

Het visualiseren van ideeën en andere bijdragen aan een meeting in een getekend collectief geheugen maakt het totaalplaatje zichtbaar. Verbanden, afhankelijkheden en 'missing links' worden in een klap zichtbaar. Dit maakt de keuze voor vervolgacties makkelijker.


Ik wens je veel creativiteit en tekenfun toe. Wil je op de hoogte blijven van mijn tips? Schrijf je dan in voor mijn blogs. Dan kun je ook reacties achterlaten. Zo kan ik je weer helpen bij je vragen rondom creativiteit, speelsheid en tekenen op de werkvloer.


Liefs,

Harriët


Vond je dit een waardevol artikel? Ik zou het geweldig vinden als je het wilt delen met je connecties! Laten we creativiteit stimuleren. Dat kunnen we wel gebruiken!

59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page