top of page
  • Foto van schrijverHarriët Robijn

#10 Spelen in crisistijd - hoe dan?

Heb jij het ook gemerkt bij jezelf? Dat je vrij serieus reageert op de maatregelen van deze Coronacrisis? Dat je alles heel goed wilt doen? Geen steken wilt laten vallen? Natuurlijk, de gezondheidscrisis waarin we zitten is ook serieus, en het is heel erg nodig om de maatregelen goed na te leven. En dat doen we met z'n allen heel goed. We zitten voornamelijk thuis, we maken ons zorgen, of misschien niet, we proberen zoveel mogelijk ons werk te doen, en kinderen te stimuleren hun schoolwerk af te maken, gezond te blijven en het gezellig te houden thuis. Toegegeven, ik zat zelf een beetje in de overdrive de eerste weken. En jij?


Bij mij leidde dat tot deze vragen:

Hoe houden we het een beetje gezellig met z'n allen? Hoe hou ik het zelf vol?

En hoe val ik niet in de valkuil al m'n (nieuwe) taken té serieus op te pakken?


Mijn antwoord?

Door te spelen!


Hoe houd je het speels in tijden van crisis?

Voor kinderen is spelen essentieel, daarover is iedereen het eens. Ze hebben het nodig om te leren, om hun brein te ontwikkelen. Kinderen hebben dan ook een sterke behoefte aan spelen. Ze doen dat zonder aanmoediging van buitenaf. De neiging is om te denken dat volwassenen spelen niet nodig hebben. Niet waar! Ja, we kunnen best even zonder spelen, maar op de lange termijn wordt ons humeur er niet beter op. We worden minder positief en zijn niet meer in staat plezier te ervaren. En dát gaat ons niet door een crisis heen helpen. Spelen dus. In deze blog help ik je op weg bij het (her)vinden van jouw ideale manier van spelen.


"Spelen is essentieel voor ons welzijn"

Wat is spelen?

Misschien denk jij bij spelen, net als veel mensen, aan spelende kinderen. Hutten bouwen, knutselen, stoepkrijten, gezeldschapsspelletjes, tikkertje. Niets voor jou. Volgens Stuart Brown (Play, 2009) is spelen voor volwassenen meer een gemoedstoestand dan een activiteit. Het gaat erom dat je iets doet zonder duidelijk vooropgesteld doel, waardoor je de tijd vergeet. Iets dat je zo leuk vindt dat je het steeds weer wilt doen, waardoor je je eigenlijk niet zo bewust bent van jezelf en helemaal opgaat in wat je doet. Iedere volwassene 'speelt' op haar/zijn eigen manier, afhankelijk van je eigen 'speeltype'.Play Personalities

Brown beschrijft in zijn boek Play 8 'play personalities'. Ik zet ze hieronder op een rijtje. Welke past bij jou?De grappenmaker

Deze spreekt redelijk voor zich. Bij de grappenmaker - Joker - draait het altijd om gekheid of nonsense. Dit is degene die altijd grappen maakt om anderen te laten lachen. En grote kans dat zij of hij ook graag comedy kijkt. Ga jij je te buiten aan hilarische grappige YouTube filmpjes. Zie ze niet als 'guilty pleasure', geniet ervan!De Beweeglijke

Dit zijn mensen die blij worden van bewegen. Moet jij 'bewegen om te kunnen denken'? Of hou jij ervan je lichaam te pushen en tot het uiterste te gaan in sport, puur om te voelen wat het met je lijf doet? Fiets, wandel of dans jij graag? Dan is dit jouw 'play personality'. Zorg dagelijks voor je portie beweging!
De Ontdekker

De ontdekker - Explorer - wil op onderzoek uit. Dat kan fysiek zijn, bijvoorbeeld in het ontdekken van nieuwe plekken. Emotioneel, het uitdiepen en onderzoeken van gevoelens. Of op mentaal vlak, het verkennen van nieuwe onderwerpen vanuit de luie stoel. Dus reis jij graag om nieuwe plekken te ontdekken of kan jij uren kwijt zijn met het je eigen maken van nieuwe onderwerpen.... de Ontdekker it is!

De Competitieve

De 'Competitor' ervaart enorme creativiteit en euforie in het spelen van een competitief spel. Altijd bezig met het bijhouden van de score en winnen. Dit kan in individuele spellen zijn, maar ook in bijvoorbeeld teamsport. Het plezier zit 'm voor dit type in de beste zijn. Haal die spelletjes maar te voorschijn, of ga fietsen met Strava aan!
De Organisator/Regisseur

Hou jij van het organiseren van evenementen, haal jij voldoening uit het regelen van allerlei zaken voor anderen? Neem je als het even kan de leiding hierin? Grote kans dat 'The Director' jouw primaire 'play personality' is. Organiseer iets voor je buren om deze tijd toch ook vrolijk door te komen!
De Verzamelaar

De lol voor de verzamelaar - Collector - zit 'm in het hebben van de mooiste, de beste, de meest interessante collectie van objecten of ervaringen. Zowel het vinden van nieuwe items voor een collectie of het showen ervan aan anderen zijn activiteiten die dit type graag doet. Breid je collectie uit of maak een digitale showroom!De Maker

Word jij heel bij van het maken van dingen? Kunstzinnige dingen als schilderen, tekenen, muziek, pottenbakken, breien of juist het maken van meubels, kasten en interieur styling. Of fix jij graag iets dat kapot is gegaan? Grote kans dat de 'Creator' jouw primaire speeltype is. Ga op zoek naar iets wat je kunt gaan maken, ga er helemaal in op!


De verhalenverteller

Uiteraard zijn schrijvers van boeken en toneelstukken, striptekenaars en scenario- schrijvers 'Storytellers'. Maar ook degenen die helemaal opgaan in het verhaal van een boek, film of voorstelling en meegaan met de emoties van de personages passen bij deze 'play personality'. Dus schrijf elke dag over je ervaringen van deze periode of verlies je in een goed boek!

Misschien herken je jezelf in 1 van deze types. Waarschijnlijker is het dat je je herkent in meerdere. Het is afhankelijk van plaats en tijd welk type spel op dat moment bij je past. Als je weet welk type het best bij je past, kun je activiteiten zoeken die daarbij passen. En je hoeft echt geen uren per dag te 'spelen' om je goed te voelen, elke dag een kwartier helpt ook al. Claim die tijd, voor jezelf en daarmee voor al je huisgenoten. Als jij blij bent, beïnvloed je daarmee je omgeving positief!Play personalities
8 Play Personalities, Stuart Brown (2009) - illustrator Harriët Robijn

Ik wens je veel speelplezier en creativiteit toe. Wil je op de hoogte blijven van mijn tips? Meld je dan aan voor mijn blogs. Je kunt dan ook reacties achterlaten op de blogs. Zo kan ik je weer helpen bij je vragen rondom creativiteit, speelsheid en tekenen op de werkvloer.


Liefs,

Harriët


Vond je dit een waardevol artikel? Ik zou het geweldig vinden als je het wilt delen met je connecties! Laten we creativiteit stimuleren. Dat kunnen we wel gebruiken!

147 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page