top of page
  • Foto van schrijverHarriët Robijn

#9 Hoe jij je de negatieve sfeer in je team weer positief krijgt

Hoera! Een nieuwe baan! Eén met een flinke uitdaging. Je bent teammanager geworden van een nieuw team dat is ontstaan na een fusie. Die fusie is niet zonder slag of stoot gegaan...

Er zit pijn, frustratie én nieuw elan in het team. Aan jou de uitdaging om met deze mensen de positieve vibe terug te vinden en weer met plezier en energie te werken.


Hoe? Daar zijn natuurlijk legio aanpakken en mogelijkheden voor. Eén is om teambijeenkomsten visueel te faciliteren. In dit blog deel ik de voordelen ervan met je én geef ik je tips om te beginnen.

Visueel faciliteren - wat is het?


Visueel faciliteren is het begeleiden van een bijeenkomst van een groep waarbij de facilitator gebruikmaakt van visuele elementen en werkvormen. Dit kan bijvoorbeeld met tekeningen, met visuele templates, met beeldkaarten. Zo'n bijeenkomst begint vaak met een visuele structuur die de groep laat zien waar ze naartoe werken en hoe. De groep komt vaak samen al tekenend tot een resultaat. Het visuele eindresultaat vergroot de impact van een bijeenkomst.


Het visuele eindresultaat vergroot de impact van een bijeenkomst.

'Oké, hoe dan?' denk je. En bovendien, 'ik kan niet tekenen' (das niet waar trouwens, lees mijn blog #7 Kun jij schrijven? Dank kun je ook tekenen).


Allereerst, ik kan het niet vaak genoeg benadrukken, mensen voelen zich gehoord en gezien als hun woorden zichtbaar worden vastgelegd. En frustratie bij mensen komt vaak voort uit het gevoel dat ze niet gehoord worden. Die frustratie kunnen ze laten gaan. Dit helpt bij het creëren van een sfeer om conflicten op te lossen. Mensen die zich gezien en begrepen voelen, staan meer open om samen oplossingen te vinden.


Het gebruik van visuele templates, waarop teamleden zelf hun bijdrage aan de bijeenkomst kwijt kunnen, helpen bij het creëren van een veilige omgeving. Zolang de anonimiteit gewaarborgd wordt, zullen mensen zich vrij voelen om hun bedenkingen en twijfels te delen.


Het gebruik van visuals maakt dat mensen op een andere manier de verbinding met elkaar aan gaan. Er ontstaan andere, diepere gesprekken. Met plaatjes wordt aanspraak gemaakt op het emotionele brein en niet alleen het rationele brein. Dit zorgt vaak voor een meer opener houding en helpt bij het creëren van begrip voor elkaar.


Visuele templates helpen bij het creëren van een veilige omgeving om twijfels te uiten

Wanneer een groep ook zelf aan de slag gaat met het tekenen van onderdelen van de meeting levert dit vaak lol op. En plezier verbindt, maakt de sfeer losser.


Wat tot slot ook een enorme boost kan geven aan de sfeer in je team is dat dit visueel werken verborgen patronen en invloeden zichtbaar maakt. Door het visueel vastleggen van de uitkomst van een teambijeenkomst zien teamleden verbanden en patronen tussen mensen/afdelingen/processen. Dit creëert begrip van de dynamiek in een organisatie en begrip is een belangrijke basis voor de sfeer in een team.OK, en hoe kan jij je team visueel faciliteren?


Ik snap best dat het voor jou een hele stap kan zijn om opeens je team visueel te begeleiden. Je bent misschien niet gewend dit te doen, ergens vrees je misschien de reacties van je teamleden, om maar niet te beginnen over je eigen tekenskills. Gelukkig heb ik een oplossing, hoera!


Deze twee visuele templates deel ik graag met je. Als je je aanmeldt voor updates van dit blog, kun je hieronder een reactie plaatsen. Met een simpel "YES" geef je aan dat je de templates wilt ontvangen. En uiteraard vind ik het dan leerzaam en leuk om te horen of en hoe het voor je heeft gewerkt.
Kort over deze visuele templates


Met behulp van het 'Team Members' template kun je aan het begin van de vergadering visueel maken wie de deelnemers zijn. Dit geeft mensen het gevoel dat ze onderdeel zijn van een groep. Zeker als je dit doet met voor de bijeenkomst relevante informatie per deelnemer, helpt dat de teamleden om de verbinding te zien.


De 'Ground Rules' helpen bij het creëren van een veilige omgeving waarbinnen teamleden zich vrij voelen te delen wat voor hen belangrijk is binnen de context van de bijeenkomst. Daarbij helpt het wanneer je regels met elkaar bepaalt rondom gewenste houding en gedrag tijdens de bijeenkomst. Als je deze 'ground rules' gedurende de bijeenkomst in het zicht houdt, geeft dit een positieve sturing aan de sfeer en het proces.Ik wens je veel creativiteit en tekenfun toe. Wil je op de hoogte blijven van mijn tips? Meld je dan aan voor mijn blogs. Je kunt dan ook reacties achterlaten op de blogs. Zo kan ik je weer helpen bij je vragen rondom creativiteit, speelsheid en tekenen op de werkvloer.


Liefs,

Harriët


Vond je dit een waardevol artikel? Ik zou het geweldig vinden als je het wilt delen met je connecties! Laten we creativiteit stimuleren. Dat kunnen we wel gebruiken!
205 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Kommentar


Isalita
16. März 2020

Yes! Ik kijk er naar uit om met de templates aan de slag te gaan Harriët!

Gefällt mir
bottom of page