top of page
  • Foto van schrijverHarriët Robijn

#7 Kun jij schrijven? Dan kun je ook tekenen - 4 tips om te starten

Je wéét dat beeld belangrijk is in communicatie. Je zou ook wel willen kunnen tekenen. Om zo wat je zegt kracht bij te zetten. Een volgende vergadering ga je het doen. Echt... Bij de gedachte alleen al breekt het zweet je uit. Je kunt nog niet eens een cirkel tekenen! No way. Je houdt het wel bij woorden. En misschien een foto.


Herkenbaar - angstzweet bij tekenen?


Het hoeft niet... echt niet. Jij kunt tekenen.


Waarom ik daar toch zo van overtuigd ben? Omdat je ook kunt schrijven. Als je een O kunt schrijven, kun je ook een cirkel tekenen. En een hoofdletter A? Dat is net een lijfje met armpjes en beentjes. Of een dak van een huis. En weet je nog dat je als kind een vogel tekende als een M in de lucht? Het lastige is, we zijn het visueel kijken wat verleerd. Onze hersenen zijn zo goed en snel geworden in het vertalen van de vormpjes - die letters eigenlijk zijn - naar woorden, zinnen en dus betekenis, dat we de vormpjes niet meer zien.

Visueel denken, jezelf uitdagen vormen en lijnen te zienTIP 1

is dan ook: daag jezelf uit om weer vormen en lijnen te zien. Kijk naar details. Wat voor vorm heeft een stoel, een raam, een wolk? Letters? Zo help je jezelf om weer visueel te gaan denken.


Een andere reden waarom ik ervan overtuigd ben dat ook jij kunt tekenen, is dat tekenen te leren is. Of weer te leren. Als kind wist je niet beter dan dat je kon tekenen. Sterker nog, doordat je kon tekenen, kon je ook leren schrijven. Maar dat terzijde. Zeker zakelijk tekenen is te leren. In een korte tijd. Hiephoi! Leer jezelf een aantal basisvormen en opeens kun je heel veel dingen tekenen. Zeker als je het combineert met tip 1.


Visueel Alfabet. Basisvormen zakelijk tekenenTIP 2

is daarom: oefen met basisvormen, combineer ze en zie wat er gebeurt. Een aantal basisvormen zie je hiernaast.

Simpel? Klopt. Ik zei toch dat jij het ook kunt!


Mijn derde tip is ligt voor de hand en heeft te maken met inspiratie op doen. Er zijn vrij veel mensen die zichzelf uitgeven als zakelijk tekenaar. Velen hebben boeken geschreven, filmpjes gemaakt, doen challenges op instagram. Kijk. Lees. Doe mee.


TIP 3

is dus: lees een boek, kijk af en doe mee. De volgende boeken kan ik je aanraden: Maak je punt van Kim Ravers Visual Doing van Willemien Brand Visual Meetings van David Sibbet en voor degenen die gewoon lekker willen tekenen en kliederen het fantastische Tekenboek voor veelbelovende kunstenaars van Quintin Blake en John Casssidy geweldig. Je kunt natuurlijk ook meedoen aan 1 van de vele challenges op Instagram, zoals #VisualFeb #tekenvierdaagse #inktoberMaar één van de belangrijkste redenen waarom jij waarschijnlijk denkt dat je niet kunt tekenen, is dat je last hebt van een beperkende overtuiging. De overtuiging dat het mooi moet zijn wat je tekent, artistiek verantwoord of dat het wel moet lijken op de werkelijkheid. Grote kans dat je teveel belang hecht aan hoe het er uit ziet. Daarom mijn laatste tip voor nu.
TIP 4

Zie je tekening als een middel niet als doel op zich. Het hoeft niet mooi te zijn. Het moet functioneel zijn. Iets uitleggen, inzicht geven, verbanden laten zien. Laat je overtuiging dat je niet kunt tekenen los. En ga. Vlieg. Probeer. Val. En probeer opnieuw. Veel plezier!


Ik wens je veel creativiteit en tekenfun toe. Wil je op de hoogte blijven van mijn tips? Schrijf je dan in voor mijn blogs. Dan kun je ook reacties achterlaten op de blogs. Zo kan ik je weer helpen bij je vragen rondom creativiteit, speelsheid en tekenen op de werkvloer.


Liefs,

Harriët


Vond je dit een waardevol artikel? Ik zou het geweldig vinden als je het wilt delen met je connecties! Laten we creativiteit stimuleren. Dat kunnen we wel gebruiken!

194 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page