top of page
  • Foto van schrijverHarriët Robijn

#6 Coaching met Visuals

Soft skills, heel belangrijk als professional, vaak een ondergeschoven kindje in het hoger en wetenschappelijk onderwijs. Zeker in bepaalde studierichtingen. Economiestudenten zitten niet te wachten op een 'coachgesprek over hun persoonlijke ontwikkeling'. Dat is persoonlijk.Gelukkig zie ik de laatste jaren een trend dat ook bij de meer 'hard skills' georiënteerde studies professionele vaardigheden of 'soft skills' een belangrijkere plek innemen. Maar hoe doe je dat, studenten coachen in hun ontwikkeling als professional? Studenten verwachten vaak 'hard skills' te leren. Tegelijkertijd zijn veel van de docenten opgeleid om kennis over te brengen of misschien teams te coachen. Individuele coaching is onontgonnen terrein voor ze.Beeld helpt als vehikel om een gesprek te voeren


Beelden kunnen helpen in gesprekken over professionele ontwikkeling. Ze helpen bij het uitleggen van de vaardigheden die studenten zullen moeten ontwikkelen tijdens hun studie. Waarschijnlijk roepen de beelden ook vragen op. Een tekening is tenslotte altijd een versimpeling van de werkelijkheid. Perfect! Het is een startpunt van een verdiepend gesprek.


Plaatjes helpen ook bij het creëren van een gezamenlijk begrip van wat een bepaalde vaardigheid inhoudt. Een tekening kan bijvoorbeeld bepaalde gedragingen verbeelden.


Deze tekeningen heb ik gemaakt voor de studie Bedrijfskunde van de Hogeschool van Amsterdam. Coaches gebruiken ze in hun ontwikkelingsgesprekken met studenten. Het helpt zowel student als coach om de vaardigheden uit te leggen aan de hand van de beelden. Het creëert overzicht en inzicht. En het helpt de studenten te onthouden welke vaardigheden ze mogen ontwikkelen binnen de studie.Hoe doe ik dit zelf, ik kan niet tekenen!


Dit is natuurlijk niet voor jou weggelegd. Jij kunt niet tekenen. Dat kun je wel, maar je denkt dat je het niet kan (lees vooral ook mijn blog #7 Kun jij schrijven? Dan kun je ook tekenen - 4 tips om te starten). Een andere manier om iets visueel te maken is met passende plaatjes die je van internet plukt. Een foto, een icoon, een illustratie, wat jou maar helpt om het onderwerp visueler te maken. Zelfs alleen cirkels, vierkanten, lijnen en pijlen kunnen heel veel inzicht creëren in ingewikkelde onderwerpen.


Ik wens je veel creativiteit en tekenfun toe. Wil je op de hoogte blijven van mijn tips? Schrijf je dan in voor mijn blogs. Dan kun je ook reacties achterlaten op de blogs. Zo kan ik je dan weer helpen bij je vragen rondom creativiteit, speelsheid en tekenen op de werkvloer.


Liefs,

Harriët


Vond je dit een waardevol artikel? Ik zou het geweldig vinden als je het wilt delen met je connecties! Laten we creativiteit stimuleren. Dat kunnen we wel gebruiken!

70 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page