top of page
  • Foto van schrijverHarriët Robijn

#3 Waarom iedereen creatief is + 3 tips

Het lege scherm staart je aan. De cursor knippert. Een. Creatieve. Oplossing. Nu!Je hebt alle achtergrondinformatie gelezen, je kent alle ins en outs, je wéét waar het probleem ligt. Maar een potentieel werkende oplossing kun je niet bedenken. Blanco."Ik ben gewoon niet creatief genoeg", denk je. En je ploetert verder. Met typen. En deleten. Frustratie alom.

Creativiteit op bestelling. Zou dat niet fijn zijn? Gewoon met een knopje. Of een app. We weten allemaal dat het zo niet werkt. Maar hoe werkt het dan wel en wat kan jij zelf doen om je eigen creativiteit te stimuleren?Wat is creativiteit?

Veel mensen denken bij creativiteit aan artistieke uitingen. Dus op de vraag 'Ben jij creatief?' antwoorden ze dan 'Nee, want ik kan niet tekenen, schilderen, niets maken, etc.' Een andere gedachte is vaak dat creativiteit vereist dat iets compleet nieuw is, dat je iets creëert uit niets. Iets bedenkt dat nog nooit iemand anders bedacht. In mijn optiek, en daarin ben ik niet alleen, is creativiteit juist het combineren van kennis en ervaring om zo tot nieuwe inzichten en ideeën te komen. Je maakt dus gebruik van alles wat er al is, voegt daaraan iets toe, combineert, haalt iets weg en voilà creativiteit wordt werkelijkheid.


"Creativity is what human brains do, it's not preserved for just a few" David Eagleman in 'The Creative Brain'

Misschien denk je écht dat je niet creatief bent. En ik gebruik bewust de woorden 'denk' en 'bent'. Het is namelijk niet waar. Het menselijk brein is gemaakt om creatief te zijn. Het doet niet anders. Dus je bént wel creatief, alleen ben je kwijtgeraakt hoe je gebruik maakt van die creativiteit. Dus je dóet misschien minder creatief dan je werkelijk bent. Het goeie nieuws? Je kunt het stimuleren en ontwikkelen.Ons creatieve brein


Wat maakt ons brein creatief? Dit is een versimpelde versie van een technisch verhaal, maar dekt wel de lading. De fysiologie van ons brein maakt dat we, beter dan dieren, onze reactie op wat er gebeurt in onze omgeving (input) kunnen uitstellen. We kunnen daardoor boven onze instincten uitstijgen en dat zorgt voor nieuwe verbindingen in de hersenen. Doordat 'input' in onze hersenen continu 'botst' met andere input en bestaande ervaringen en gedachten ontstaan er onverwachte, nieuwe combinaties. En dat helpt ons om het bestaande te veranderen in iets nieuws (als je dit interessant vindt, kijk dan vooral ook eens The Creative Brain).


"Creativity is about going outside, use what's around us, combine it and use it to create new ideas, designs, technologies ...etc."


3 tips om jouw creativiteit te stimuleren


Ok, fair enough, iedereen met een gezond brein heeft het in zich om creatieve dingen te bedenken en te doen. En toch voel jij je nog niet creatief. Niet creatief genoeg. Hier volgen 3 tips om jouw creativiteit te stimuleren en te ontwikkelen.


  1. Probeer eens iets nieuws. De meeste mensen zijn gewoontedieren. Elke dag dezelfde route, dezelfde plek in je flexkantoor, koffie op hetzelfde tijdstip. Dwing jezelf af en toe van je gebaande pad af te wijken. Neem een andere route, ga eens op een andere afdeling zitten, lunch met anderen. Het kan je zomaar interessante ingevingen opleveren.

  2. Stimuleer je eigen nieuwsgierigheid. Verdiep je in nieuwe vakgebieden. Hoe meer je weet over verschillende vakgebieden hoe meer nieuwe verbanden je ziet en bedenkt. Platformen als EdX, Udemy, Brilliant, Coursera bieden online cursussen aan in heel veel vakgebieden. Liever luisteren? Ga op zoek naar interessante podcasts.

  3. Omgeef je regelmatig met mensen met een andere kijk op de wereld dan jijzelf. Ga bijvoorbeeld naar meet-ups en luister naar anderen. Met nieuwsgierigheid.

Ik wens je veel creativiteit en nieuwsgierigheid! En het vertrouwen dat ook jij het in je hebt om je creativiteit weer terug te vinden, mocht je het een beetje zijn kwijtgeraakt. Meer tips nodig! In mijn volgende blog deel ik nog meer tips!


Tot slot ben ik ook heel benieuwd naar wat jou helpt om je creativiteit te stimuleren en verder te ontwikkelen. Ik zou het super tof vinden als je jouw tips deelt hieronder deelt!


Liefs,

Harriët


Vond je dit een waardevol artikel? Ik zou het geweldig vinden als je het wilt delen met je connecties! Laten we creativiteit stimuleren. Dat kunnen we wel gebruiken!93 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page